Remote Werken Werkt: Ralf Caers over een tweede burnoutgolf, contextuele crafting en work-life balance

by • Jul 07, 2020 in Featured, Remote Working

Burnout-expert Ralf Caers legt uit hoe bedrijven remote werken juist kunnen implementeren om het welzijn van hun werknemers te verbeteren.

Ralf Caers is Professor Human Resource Management aan KU Leuven en focust op mentaal welzijn op het werk. Wij spraken hier eerder dit jaar al over, maar dan voor deze pandemie en het wereldwijde ‘teleworking’ experiment dat hier een resultaat van was.

In de tussentijd hebben we dit experiment doorleefd en keren vele werkende Vlamingen langzaam maar zeker terug naar een het kantoor, en zo ook naar een nieuwe vorm van normaal in de werkomgeving.

De vraag is nu wat werknemers en werkgevers hieruit hebben geleerd, en in hoeverre dit een rol zal spelen in het implementeren van een beleid voor remote werking binnen bedrijven die dit eerder niet hadden.

Ralf benadrukt hier: "We horen veel over dat er een tweede burnout golf gaat aankomen, en we hebben hierover onderzoek gedaan, en aan mensen gevraagd wat ze verwachten of ze een burnout gaan ontwikkelen, en dan zien we die cijfers lager liggen dan drie jaren geleden.

"Dus, in die crisis situatie lijken we toch minder het idee te hebben dat we naar een burnout aan het toelopen zijn. Voor nu lijkt die tweede burnoutgolf er niet aan te komen, en dat is al positief nieuws."

Hoe komt dat dan?


Ralf meent dat de weerbaarheid die we tijdens deze crisis ontdekt hebben, gepaard met de verandering in ons dagelijk ritme, hier deels voor heeft gezorgd.

In deze video legt hij uit hoe werkgevers dit correct kunnen implementeren om zo het mentaal welzijn van hun werknemers te bevorderen.